Rumah Hantu Di Shah Alam

cerpen.info (8)

Mungkin ramai dah tahu tentang Cerita Rumah Hantu Di Shah Alam, di mana budak-budak yang dok menyewa kat situ meninggal dunia kerana dikacau hantu.

Apakah kebenaran cerita tersebut? Adakah ia benar-benar berlaku? Bila ia berlaku? Banyak sangat misteri yang menyelubungi cerita ini.. Tak tahu pula kita mana satu yang betul mana satu yang salah.

Tambahan pula budak-budak UiTM ni memang suke bergossip.. (Che Yan pun budak UiTM jugak).. Makin tersebarlah cerita-cerita tentang kehantuan sebuah rumah di Shah Alam.

So atas risikan dan siasatan (ala-ala CSI sikit), Che Yan mendapati bahawa ada 2 buah rumah yang dikatakan berhantu…

RUMAH NO 1 (Rumah Banglo Seksyen 3 Shah Alam)

Ni lah diantara dua rumah yang dikatakan berhantu itu.. Scary tak?? Boleh lah.. Oleh kerana Che Yan dah biasa sikit ngan keadaan rumah-rumah berhantu ni, so Che Yan bagi 3 bintang. Seram jugak lah duduk lama-lama kat depan rumah tu.. Che Yan ambil ini gambar daripada blog bro Mazidul Akmal (mazidulakmal.com)..  Kamera Che Yan takda flash, so macam susah sikit lah mau ambil gambar tengah-tengah malam buta.

Che Yan telah pun menemuramah seorang wanita yang rumahnya berdekatan dengan rumah tersebut, Mak Cik yang sangat ayu itu mengatakan bahawa, anak dia pernah nampak Pocong kat area tu. Untuk meyakinkan bahawa ada Pocong, Mak Cik tersebut juga mengayakan tangan ke depan. (Mak Cik! Tangan kedepan tu hantu Cina, bukan Pocong). Hadeeeh!!!!!!!!!!!!

Rumah No 2 (Rumah Teres Seksyen 2 Shah Alam)

Ini merupakan rumah satu lagi di Seksyen 2 pula.. Keadaan rumah ni dah pulih sedikit tapi masih lagi seram.. Tapi ramai je yang parking kereta kat depan dan tepi rumah ni.. Maklumlah, Shah Alam dah jadi macam KL.. Memang SUSAH kalau nak cari parking, walaupun kat kawasan rumah sendiri.

Nasib baik Che Yan ni memang mat Rempit sejati, gambar ni pun Che Yan amik kat internet, sebab masa nak snap gambar, bateri kong plak.

HMMMMM… Betul ke rumah ni berantuuu??? Macam tak je… Memang lah rupe bentuknya agak scary, tapi normal lah rumah dah lama tinggal.

Che Yan rasalah, kedua-dua rumah ni memang tak berantu… Tapi yang berantu dulu budak-budak yang duduk dalamnya.. Hahaha..

“URBAN LEGEND SHAH ALAM”

Kisah Hantu – Siapa Yang Aku Tegur Tadi?

cerpen.info (4)

Masa kejadian, aku nak hantar kak aku ke bus stop. Masa tu kak aku kena kerja shift pagi. Oleh kerana nak ke tempat kerja mengambil masa lebih kurang 1 setengah jam, kak aku terpaksa keluar awal. Bas kilang akan datang pada pukul 5 pagi. Masa tu kampung aku dikelilingi oleh pokok getah. So, jarak dari sebuah rumah ke sebuah rumah yang lain memang agak jauh. Aku selalu teman kak aku kat bas stop tu sehingga bas kilang sampai. Bila kak aku dah naik bas, aku pun terus pulang ke rumah.

Ada sorang penduduk kampung aku yang sama shift dengan kak aku. Disebabkan dia tinggal tak jauh dari bas stop, dia cuma berjalan kaki untuk ke bas stop tu. Masa aku sampai kat jambatan (kat jambatan tu memang gelap dan di keliling jambatan tu ada rimbunan pokok buluh) aku nampak jiran aku yang kerja sama shift dengan kak aku sedang berjalan mundar mandir dalam gelap. Aku cuma nampak dia pakai tudung labuh dan jubah menutupi kaki. (Dia memang pakai jubah bila pergi kerja) Aku pun menegur kawan kak aku tu..

“Hai kak lambat hari ni”

Tapi dia cuma berdiam diri dan langsung tak toleh kat aku.. Aku naik hairan.. Tapi aku tak kisah ler. Aku tak rasa apa-apa pun masa tu. Cuma rasa sejuk jer suasana di pagi tu dan angin sepoi-sepoi bahasa meniup daun-daun pokok di sekeliling jalan tu. Tiba-tiba baru aku teringat bas kilang baru saja pergi dan aku nak bagitau kawan kak aku yang dia dah ketinggalan bas. Aku pun berpatah balik. Aku dah tak nampak pun kawan kak aku tu. Padahal aku baru saja menegur dia. Aku mula rasa semacam. Aku terus jer pecut motor laju-laju dan terus pulang ker rumah.

Lepas solat subuh, aku rasa tak sedap badan. Rasa macam nak demam. Mungkin aku terkejut sangat dengan kejadian dekat jambatan tadi. Aku telan 2 biji panadol dan lepas tu aku terlelap. Aku terjaga dari tidur bila aku terdengar riuh rendah dekat halaman rumah. Aku terus bangun perlahan-lahan dari katil dan aku dengar mak aku sedang bercakap dengan seorang perampuan. Aku seperti kenal suara perempuan tu. Perempuan tu nak minta kat mak aku daun semambu. Katanya anak dia demam campak dan hari ini dia pun tak pergi kerja sebab anak sakit.

Aku rasa tak sedap hati dan aku nak pastikan sipakah yang sedang bercakap dengan mak aku. Aku terus keluar dari bilik dan meluru ke pintu untuk melihat orang itu. Memang sangkaan aku tepat sekali. Apa yang aku lihat dekat jambatan tadi, bukanlah kawan kak aku sebab kawan kak aku sekarang berada di depan mata aku. Dia tak pergi kerja kerana anak sakit.

Credit : Dunia Seram

Kisah misteri asal-usul Hello Kitty

Asal-usul Hello Kitty

Siapa yang tidak tahu kartun watak comel anak patung sekaligus dengan nama Hello Kitty. Angka yang lucu, comel dan comel ini memang menjadi idola kepada anak-anak terutamanya anak anak kecil. Tetapi yang akan berfikir di sebalik itu semua ada kisah misteri tentang asal-usul Hello Kitty. Kenapa watak kartun Jepun yang asal tidak mempunyai mulut? Di bawah kami akan menerangkan secara ringkas dikaitkan dengan anomali ini.

Asal-usul dalam Hello Kitty

Dari kisah lagenda bandar, boneka Kitty dilahirkan pada inisiatif seorang ibu memanggil ibu Lady pada 1970-an. dalam cerita ini ditulis bahawa wanita mempunyai seorang anak perempuan tentang umur pertengahan remaja 14 tahun. Malangnya pada masa ini keindahan beliau tidak dapat menikmati kebahagiaan seperti ini biasanya dialami oleh remaja secara umum.

Ini disebabkan kerana ibu Puteri di Lady mengidap penyakit yang, menurut diagnosis doktor adalah kanser malignan di mulutnya. Mengetahui perkara-perkara ini, sudah tentu wanita ibu merasakan kejutan sekali gus sedih melihat hakikat bahawa ia adalah anak perempuan sahaja.

Pelbagai cubaan dan usaha-usaha yang sudah dilakukan wanita untuk penyembuhan buah hati, tapi malangnya tiada satu dokterpun yang merasakan tidak dapat menghentikan penyebaran penyakit kerana perempuannya sudah teruk.

Sebagai seorang ibu sudah tentu wanita mengalami kemurungan yang teruk, kerana semua cara dan usaha untuk menyembuhkan perempuannya bisa tidak juga membuahkan hasil. Dalam kesedihan itu, beliau menjalankan upacara memanggil roh-roh untuk membantu mereka. Terdapat beberapa sumber yang menyatakan bahawa wanita dan bersekutu dengan syaitan demi penyembuhan buah hati.

Ini adalah di mana kisah misteri asal-usul dalam Hello Kitty bermula, tengah anak perempuan dalam keadaan yang teruk dan tidak dapat berkata-kata mahupun akhirnya pulih terima-kasih kepada Perikatan dengan wanita syaitan. Tetapi sebaliknya syaitan meminta ganjaran sebagai syarat untuk beliau penyembuhan anak kepada wanita. Syaitan mahu anaknya jika dia mampu untuk menyembuhkan, maka wanita perlu memberi ganjaran dengan mencipta sesuatu yang boleh menarik minat kanak-kanak dari seluruh dunia.

Selepas perempuannya sahaja telah sembuh penyakit maut yang akhirnya bertemu wanita itu, dia dicipta sosok watak-watak kartun dengan ciri ini mempunyai seorang Ketua yang menyerupai kucing tetapi tidak dijumpai dalam mulut itu. Sesetengah orang percaya bahawa usaha ini beliau lakukan dalam ingatan anak kepada keadaan di mana sebelum ini tengah mengalami kanser mulut dan tidak bercakap.

Hello Kitty anak syaitan

Ia adalah salah satu cerita mengenai watak yang comel dan comel yang lebih banyak kanak-kanak seluruh dunia, menurut sesetengah sumber, nama Hello Kitty terdiri daripada dua perkataan “Hello” dan “kitty” yang bermaksud “Hello” bermaksud “Hi” dalam Bahasa United Kingdom dan perkataan “kitty” berasal daripada perkataan Bahasa Cina Tradisional untuk “Syaitan”. ramai mengatakan bahawa Hello Kityy adalah anak kepada syaitan.

Watak ini telah dicipta untuk menarik perhatian kanak-kanak terutamanya bagi mereka yang idolize watak anak patung atau kartun dalam kehidupan seharian.

Bolehlah dikatakan bahawa sesiapa sahaja yang sedang dimainkan dengan imej boneka Hello Kitty, sama ada, dan seterusnya forth secara automatik akan menerangkan bahawa dia adalah anak kepada syaitan.

Percaya tidak percaya memang jadi urban legend yang dipercayai secara meluas seluruh dunia. Tidak ramai tahu apa tujuan utama syaitan meminta ganjaran dalam bentuk penciptaan watak idola kanak-kanak ini, jelas setakat ini peminat Hello Kitty dari tahun ke tahun memang hanya mengalami peningkatan.

Mengapa Hello Kitty mempunyai mulut tiada?

Apakah ia dengan mulut Hello Kitty?

Jika Hello Kitty boneka kucing, dia sepatutnya memiliki mulut..!!!

Mudah-mudahan ini legenda bandar hello kitty boleh menghiburkan pembaca.