Hantu Jepun Penunggu Tandas Sekolah

Hanako-san cerpen.info (1)

Hantu Jepun Hanako membuktikan bahawa kewujudan makhluk ghaib dikenali dalam berbagai-bagai negara. kisah benar kemunculan hantu kanak-kanak kecil yang menjadi penghuni tandas sekolah adalah memang sangat lagenda di negara Jepun. Tentang apakah bentuk hantu Hanako dan kisah-kisah bagaimana sebenar berkaitan dengan lagenda? Ketahui lebih lanjut tentang huraian ringkas di bawah.

Asal-usul Hantu Hanako

Kisah tentang hantu kanak-kanak kecil tidak ketara umur sekolah rendah telah menjadi legenda bandar di Jepun. Asal usul hantu Jepun Hanako pula tidak secara muktamad akan terbukti benar, tetapi ada versi yang agak munasabah berkaitan dengan cerita ini.

Nagasaki selepas bom Berikat terdedah

Semasa Perang Dunia II, Jepun menjadi salah satu kuasa besar yang cukup memainkan peranan penting di medan pertempuran. Ini dapat dibuktikan oleh sumber-sumber sejarah yang menyatakan bahawa Jepun hendak memerintah dunia dengan rancangan untuk membuat Komanwel kononnya “Greater East Asia”. Cita-cita yang penuh dengan cita-cita yang pasti mengusahakan banyak kontra antara negara-negara jiran. Usaha Jepun untuk menjadi peneraju dunia juga kita boleh lihat dari negara-negara yang dihuni.

Pada tahun 1945, tepat 6 Ogos, bersekutu tentera yang menjadi salah seorang penentang tentera Imperial Jepun yang menjatuhkan bom di bandar Hirosima. Keseluruhan bangunan di bandar adalah semua bangunan kerajaan mencairkan lantah baik bangunan-bangunan seperti sekolah, hospital dan sebagainya. Mencatatkan lebih daripada 100,000 kehidupan manusia hilang akibat serangan bom.

Di sisi lain terdapat bandar besar lain di Jepun seperti Nagasaki. Di bandar inilah Hanako-san hidup seperti kanak-kanak sebayanya. Hanako-san mengikuti pendidikan di sekolah rendah di kawasan bandar. Selepas 2 hari kebinasaan Hirosima bandar Nagasaki lenyap keadaan mula untuk memperbaiki, murid-murid sekolah pergi kembali ke masuk sebagai biasanyadan termasuk Hanako-san.

Yang akan berfikir apabila aktiviti penduduk bandar Nagasaki berjalan kembali, ternyata Pasukuan bersekutu yang mempunyai rancangan yang besar untuk memusnahkan bandar seperti yang mereka lakukan dengan Hirosima 2 hari lebih awal.

Hanako-san termasuk kanak-kanak yang ceria dan mesra, Hanako-san sentiasa bergurau dan bermain-main dengan rakannya apabila tiba masa rehat jam. Hari itu serentak dengan hari Khamis yang biasa, anak-anak sekolah yang memakai seragam rendah yang merah. Hanako-san bersama-sama dengan rakannya yang seronok untuk bermain sorok di dalam bangunan sekolah ini.

Bilakah Hanako-san sedang bersembunyai dalam tandas sekolah supaya tidak mencari kawan-kawan dengan berbuat demikian. Tiba-tiba serangan bom tentera Berikat jatuh betul-betul di bandar Nagasaki. Bunyi yang besar diikuti dengan melambung asap tebal, dan bandar Nagasaki musnah tanpa hitungan minit.

Hanako tengah bersembunyai di tandas sekolah telah mengambil bahagian dan dibunuh di bawah runtuhan bangunan akibat serangan pengeboman bersekutu. Itulah sejarah Hantu Jepun Hanako membuat yang paling masuk akal.

Penghuni dalam tandas sekolah

Hanako-san cerpen.info (2)

Lima tahun serangan bom yang membunuh 80,000 pekerjaan Nagasaki yang telah lalu, bangunan sekolah dan kerajaan mula kembali. Pada tahun 1950 aktiviti-aktiviti kanak-kanak usia sekolah mula kembali.

Tetapi kejutan apabila mereka mengetahui kisah hantu Hanako-san yang sering bermuncul dalam tandas sekolah. Masih menggunakan seragam sekolah yang lengkap dengan kakitangan bawahan merah, hantu Hanako-san biasanya kelihatan di bilik mandi wanita. Oleh itu juga hantu Hanako-san juga dikenali oleh kanak-kanak sekolah sebagai hantu penghuni tandas sekolah.

Tidak cukup up di sana, kisah misteri hantu Hanako, masih terdapat banyak versi yang lain. Salah seorang daripada mereka ialah Nampak satu makhluk ghaib hantu Hanako-san kerana diminta oleh seseorang dengan cara yang memanggil.

Cerita sebenar tentang hantu Jepun yang sangat terkenal itu nampaknya bukan sahaja berlaku dalam persekitaran sekolah rendah, tetapi juga menjadi perbincangan antara sekolah setaraf sekolah pendidikan menengah. pelajar-pelajar di Jepun juga sering melakukan panggilan terhadap sosok hantu Hanako-san.

Hantu Hanako-san di sekolah menjadi salah satu acara untuk membuktikan keberanian seseorang. Walaupun banyak cerita mengatakan bahawa hantu Hanako-San bukan sahaja hadir pada waktu malam, jika dia dipanggil, maka pada waktu siang juga akan datang dan melihat di dalam tandas sekolah.

Entah bagaimana kebenaran cerita hantu Jepun di atas, yang dengan jelas kisah hantu Jepun Hanako menjadi legenda bandar di negara Jepun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *