Keranda yang dipindahkan

Baerbados Tombstone

Euston yang tanpa penyelesaian pernah berlaku di Pulau Barbados. Tentang keranda yang sentiasa bergerak dalam kubur keluarga. Ia benar-benar berlaku? Sama ada aktiviti jiwa atau anomaly tertanya-tanya alam semula jadi?

Kisah misteri yang direkodkan dalam sejarah ini berlaku kira-kira dua abad yang lalu, tetapi legasi beliau masih kelihatan utuh sehinggalah tahun ini. Secara ringkas telah kacau penduduk Barbados di Caribbean, Lautan Atlantik. Memancing intervened Gabenor tempatan dan penulis novel Detektif, pengembaraan dan misteri yang terkenal Sir Arthur Conan Doyle.

Kejadian itu bermula dari daerah dari Christ Church berhampiran bandar Oistins pada hujung Selatan Pulau Barbados. Keluarga Walronds, seorang petani keluarga seorang penanam tebu Makmur, dibina sebuah kawasan Makam keluarga. Ahli keluarga James Elliot dibina Makam itu adalah perintah ukiran batu dalam apa-apa cara dengan pintu penutup diperbuat daripada marmar Alabaster. Makam begitu kukuh dan bagus, jadi ia kelihatan seperti sebuah istana kecil.

Batu Makam yang ia tidak ditanda dengan perkataan “beliau Hj James Elliot, Esq, meninggal dunia pada 14 Mei, 1724, anak Richard Noble Elliot, Esq dan suami Elizabeth, Puteri Thomas Noble Walronds, Esq”. Tetapi ia tidak diketahui dengan tepat sama ada Elliot yang memang dikebumikan di situ, kerana terdapat tiada tinggalan bekas atau pemergian krat.

Batu Makam di ruangan itu didapati kosong pada 31 Julai 1807, apabila mayat itu daripada Puan Thomasina Goddard (salah satu keluarga Walronds) akan menenggelamkan tiada.

Kejadian pelik

Tetapi entah bagaimana, setahun kemudian (tahun 1808), Makam batu ini diambil alih oleh Chase, seorang petani yang mempunyai banyak hamba. Makam itu mendakwa mereka sendiri. Salah satu pemilik ialah Kolonel Thomas Chase, Taman yang dikenali sebagai kejam pada budak-budaknya.

Makam ini digunakan untuk memakamkam keluarga mengejar pertama Mary Anna Maria Chase, anak umur 2 tahun yang meninggal dunia dan dimakamkam pada 22 Februari, tahun 1808. Mayat itu diletakkan di atas keranda yang berasaskan plumbum.

Maka mayat itu daripada mengejar Dorcas, anak perempuan sulung daripada Thomas, juga diletakkan dalam keranda yang diperbuat daripada timah telah dikebumikan di tanah perkuburan itu pada 6 Julai 1812. Isu-isu berbangkit, Dorcas mengalami tekanan dan mogok lapar sampai mati (bunuh diri), sebagai tindakan protes pada rawatan ayahnya.

Sebulan selepas itu, Kolonel Thomas Chase pun meninggal dunia. Mayat beliau ditempatkan dalam sebuah keranda kayu yang bersalut logam. Pada 9 Ogos 1812 keluarga menyediakan sebuah tanah perkuburan mengejar bersama-sama kepada bapa. Walau bagaimanapun, apabila pintu Makam itu dibuka, mereka telah terkejut luar biasa. Keranda yang kedua kedua-dua gadis-gadis yang sudah berubah kedudukan. Ia diletakkan secara mendatar, menegak dengan bahagian sekarang kepala menghadap ke bawah. Walaupun kawasan di sekitar tanah perkuburan tidak kelihatan bekas terpaksa dibuka atau jejak daripada manusia.

Dengan terkejut, keranda kedua yang dipotong kembali. Thomas Chase keranda diletakkan bersama keranda kedua kawan perempuannya. Kemudian pintu ditutup semula Batu Nesan.

Empat tahun kemudian, pada 25 September 1816, Makam lagi dibuka untuk pengkebumian Samuel Brewster Ames, ahli keluarga mengejar termuda berusia 11 bulan. Ternyata bahawa keranda perintah ketiga di Batu Makam yang ia telah ditukar lagi. Thomas Coffin, sekurang-kurangnya hendaklah dikeluarkan buat lapan lelaki dewasa, ia kelihatan tersandar di dinding di Makam itu, krat kedua lagi terlintas di erratically. Jadi mana-mana gerabak telah dianjurkan lagi seperti sebelum ini.

Peristiwa-peristiwa dalam susunan kejadian di Makam keluarga hairanlah semua orang. Di Julai 17, 1819, Thomassina Clarke, mayat beliau akan dikebumikan di sebuah Makam. Manakala isu-isu yang sudah beredar kira-kira weirdness yang berlaku di sana. Buat masa ini ramai orang telah kesesakan rasa ingin tahu. Apabila Makam ini dibuka, kejadian itu sekali lagi diulang. Krat-keranda di dalam kubur itu telah pun berpindah di kacau-bilau.

Peristiwa-peristiwa yang telah berlaku berkali-kali bahawa Gereja Christ Daerah teruk. Desas-desus lazat bukanlah berita bahawa badan keluarga menerima tidak mengejar bumi, atau kira-kira laknat yang menimpa, sehingga soal roh-roh departed murka!

Meterai Gabenor

Tuhan Combermere, Gabenor Barbados, memutuskan untuk menangani isu tersebut secara langsung. Kerana Wilayah Barbados termasuk Khomeini isu-isu agama yang sangat taat diselesaikan adalah sensitif-petak. Apabila Makam ini dibuka (pada 1819) beliau dilakukan pemeriksaan dan kelihatan sangat terkejut apabila saya melihat lima keranda yang tampak tidak kemas, melainkan jika perintah itu coffin Ny Thomasina Goddard untuk mula melapuk.

Gabenor kemudian mengarahkan beberapa pekerja untuk menyusun semula kedudukan dalam keluarga krat-keranda mengejar. Beliau menyelia secara langsung karya sehingga pintu Makam itu ditutup lagi. Untuk meyakinkan seluruh penduduk, dia meletakkan meterai di pintu Makam itu.

Walau bagaimanapun, beberapa laporan lewat diterima tentang bunyi-bunyi yang suka bergaduh dan misteri batu Makam. Pada 18 April, 1820, beliau telah diiringi oleh sebilangan Pegawai-pegawai Wilayah Datuk J Finch, Natahan Luke, Robert Boucher Clarke, kelemahan kapas, Thomas Orderson menilik Makam yang semakin penuh masalah itu.

Apabila disemak meterai pintu tidak rosak, semasa perintah itu keranda di Makam itu kelihatan tidak kemas. Lapisan pasir yang ditutup Makam tingkat tidak meninggalkan jejak atau digunakan sekalipun.

Selepas menulis dalam laporan-laporan rasmi, beliau kemudian memutuskan untuk mengosongkan Makam. Ini adalah untuk menghapuskan isu masalah jiwa tertanya-tanya dan isu-isu lain yang buruk bagi rantau ini. Sejak itu Makam batu kosong dan masih terbuka hingga ke hari ini… Apa yang sebenarnya berlaku? (pelbagai sumber)

Usaha mendedahkan misteri

Makam keluarga batu mengejar menjadi salah satu fenomena yang dapat memenuhi kepentingan dunia. Bilangan pelancong yang berminat dalam aktiviti paranormal, kemudian ramai yang melawat tapak kubur. Pelbagai percubaan untuk membuka kunci misteri yang pernah dilakukan.

Beberapa laporan dan eyewitnesses menyatakan bahawa Makam dalam diri manusia yang tidak pernah diganggu. Walaupun terdapat anggapan kemungkinan rumah hamba orang kulit hitam yang terlibat dalam usaha-usaha keluarga dendam mengejar, tetapi tidak terdapat bukti aktiviti manusia sekiranya di dalam kubur. Walaupun Gabenor dimeterai meterai pintu tidak rosak pada semua. Jika orang terpaksa datang, sudah tentu, meterai akan terbuka.

Kajian lain juga memberitahu kita bahawa tidak ada kemungkinan banjir aktiviti yang membolehkan pemindahan gerabak mati dalam ruang terkurung itu. Manakala, jika perubahan yang berlaku disebabkan oleh gempa bumi, Terdapat tiada bukti aktiviti gempa bumi sekitar tempat. Kerana perkara yang berubah hanya semata-mata batu Makam.

Ia juga dijemput penulis misteri yang terkenal dengan kisah Detektif Sherlock Holmes dan The Lost World iaitu Sir Arthur Conan Doyle. Selepas lawatan ke tapak kubur, dia mengesyaki kejadian anjakan badan gerabak berkenaan dengan kuasa ghaib. Menurut beliau, kuasa-kuasa ghaib yang melakukan tindakan “membantah” kerana Peti keranda yang diperbuat daripada logam dan bijih timah. Logam yang akan mengekalkan proses pereputan semulajadi. Ini bermakna ingkar semulajadi proses pereputan mayat itu.

Teori ini telah dicadangkan oleh Conan Doyle atas pertimbangan bahawa keranda Thomasi Goddard diperbuat sepenuhnya daripada kayu tidak terganggu sekali. Hanya keluarga krat-keranda yang mengejar (berasaskan logam) mengalami perubahan kedudukan.

Terdapat banyak teori-teori yang lain dikemukakan, tetapi mereka masih tidak akan memberi jawapan yang memuaskan. Lebih dari 180 tahun sebilangan wartawan, penyelidik dan penulis berminat misteri batu Makam. Berpuluh-puluh buku-buku yang membincangkan soalan… dan batu Makam itu ia menjadi salah satu daripada rahsia-rahsia besar tidak diselesaikan. Apa sebenarnya yang berlaku di tempat gelap, lembap dan hapak itu?

Gambaran keseluruhan Barbados

Barbados, sebuah negara Pulau. Terletak di siri Kepulauan Caribbean Timur batu permata berkualiti, syurga percutian di Amerika. Kedudukan eksotik di Lautan Atlantik, beliau diperkaya di puncak yang bernama Gunung Hillaby tertinggi plateau (336 meter di atas paras laut).

Suhu tropika dan musim hujan antara Jun – Oktober adalah sangat menakjubkan di rantau ini terbahagi kepada 11 daerah pentadbiran “agama” seperti berikut: Gereja Christ, Saint Andrew, Saint George, Saint James, Saint John, Saint Joseph, Saint Lucky, Saint Michael, Saint Peter, Saint Philip, Saint Thomas. Kini kawasan rekreasi di Caribbean.

Kerajaannya mempunyai Demokrasi Berparlimen (Raja Berperlembagaan) oleh pihak berkuasa daripada Ratu Elizabeth II. Ia memperolehi kemerdekaan pada 16 November 1966 United Kingdom. Walaupun Pulau ini adalah kebanyakannya penduduk negara Afro-kuali, rumah terbitan bekas hamba dari Afrika dalam tempoh perhambaan, mereka menggunakan United Kingdom sebagai Bahasa pengantar.

Ini Pulau sahaja berpenghuni 279,000 pemastautin tetap (banci 2005) dengan keluasan keseluruhan 431 km persegi. Walaupun ia pernah terkenal sebagai ladang-ladang tebu di negara ini, tetapi sejak tahun 2000, sektor pelancongan adalah pendapatan utama negara ini. Kawasan pantai dan Bukit-bukau tropika di Caribbean pengunjung yang datang kepadanya. Datang untuk menikmati pemandangan alam semulajadi Pulau-pulau yang penuh dengan keindahan, angin pantai, matahari terbit dan matahari terbenam, keramahan penduduknya, dan rasa exoticism of Caribbean

Suhu tropis dan musim hujan antara Juni – Oktober sangat mengesankan di wilayah yang terbagi dalam 11 distrik administratif “keagamaan” seperti: Gereja Christ, Saint Andrew, Saint George, Saint James, Saint John, Saint Joseph, Saint Lucky, Saint Michael, Saint Peter, Saint Philip, Saint Thomas.

Credit:Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *