Kisah Misteri – Apa Itu Saka

Rawatan Awal Memudahkan Kesembuhan

Mari kita mengenali apa itu Saka

Saka adalah sejenis sihir di mana seseorang akan membuat perjanjian dengan syaitan jin heathen atau untuk tujuan tertentu. Sebagainya jin yang mengiringi lelaki itu akan datang dari generasi ke generasi. Amalan saka ini dipercayai telah lama wujud di Malaysia dan walaupun ia telah berusia beratus atau berpuluh-puluh tahun, tetapi satyrs yang mengiringi lelaki dipercayai masih datang begitu hingga ke hari ini.

[Perjanjian dengan syaitan] Majlis perjanjian dengan jin adalah haram di sisi Islam, kerana ada antara kaedahnya jelas bertentangan dengan undang-undang berasaskan Syariah Islam. Ini, seseorang perlu menghina Islam seperti memijak Al Quran atau membaca surah Suci secara reverse order selain melakukan yang besar seperti revere kubur, tengkorak, darah minum dan sebagainya. Segala Surat Ikatan adalah individu-individu komited yang terlibat sambil membaca dengan jampunya atau incantations untuk sumpah-seranah untuk menyeru kehadiran jin.

Apabila jin berjaya diseru dan muncul, maka seseorang akan membuat perjanjian untuk kepentingan dirinya dan perjanjian telah dimeterai dengan yang dilarang terma dan pantang. Selepas termeterainya perjanjian tersebut, maka Jin tersebut akan sentiasa bersama individu-individu yang terlibat untuk menjalankan tugas-tugas dipertanggugjawabkan bahawa beliau dan individu juga perlu memenuhi keperluan untuk jin yang terlibat seperti yang dikehendaki.

Walau bagaimanapun, tujuan sebenar Jin yang berdiri seorang lelaki adalah untuk menyesatkan mereka dan bukannya Allah SWT dengan terus lelaki menjunam ke dala perkara-perkara yang diharamkan Islam yang termasuk menjadikan mereka syirik. Tujuan oknum atau syaitan jin yang telah dinyatakan dengan jelas dalam Al-Quran pada ayat 39, Surah Al Hijr makna.”Syaitan berkata, Tuhanku, oleh engkau memutuskan aku keji, sudah tentu aku akan menjadikan mereka (manusia) looked baik (perbuatan tidak bermoral) dalam menghadapi bumi dan pasti aku akan menyesatkan mereka semua.”

Walau bagaimanapun, masih terdapat individu tertentu tanpa mengambil kira undang-undang Islam dengan terus memeterai perjanjian dengan saka ke pelbagai destinasi. Antara lain, untuk memelihara harta benda dan Keselamatan diri sendiri dan keturunan para pemilik, membantu pelakuan individu heavy bekerja di ladang atau lautan, Cekalkan hati, dilihat murni atau takut orang lain dan sebagainya. Antara jenis-jenis saka saka adalah harimau (membuat digeruni pemilik kepada manusia lain terutamanya musuh), saka saka buaya dan ular (membolehkan pemilik telekonferensi dan menjinakkan haiwan yang terlibat), bomoh saka (membolehkan pemilik seolah-olah mampu untuk menyembuhkan atau memperbaiki makhluk sakit gangguan lain).

Di samping itu, Terdapat juga sebuah saka kuat atau saka penimbul (memberi kekuatan atau imun kepada pemiliknya, kebiasaan saka terdiri daripada jin-angin), saka susuk (menukar pemilik untuk sentiasa kelihatan cantik) dan dinasihatkan (jin saka akan membantu mencuri wang dalam occult bagi pemilik mereka).

Saka disertakan yang berkata akan membawa pelbagai masalah dan kesan yang buruk kepada seseorang itu. Selain kemerosotan chiefly dosa besar syirik, saka tuan rumah juga dikhuatiri akan mati dalam keadaan terseksa, kerana roh adalah sukar untuk keluar daripada badan mereka.

Malah, Terdapat juga beberapa tuntutan yang akan mengambil ‘saka’ kebimbangan tetap pemilik mati yang membawa kepada satu, seolah-olah masih hidup walaupun fakta bahawa dia telah lama meninggal dunia. Jin saka yang terlibat juga boleh mengganggu keluarga termasuk, mencemarkan maruah keluarga wanita dengan kemaluan persetubuhan dengannya. Terdapat juga gangguan yang menyebabkan saka orang pengalaman penyakit misteri yang gagal diubati oleh Sains Perubatan moden.

Antara syarat-syarat perjanjian untuk mendapatkan saka itu adalah Jin tersebut perlu diserahkan kepada orang lain jika warisan pemilik lama hampir bertemu dengan kematiannya. Saka perlu dirawat dengan makanan seperti Kemenyan, darah dan sebagainya. Islam menjelaskan bahawa ia adalah haram untuk menerima warisan saka Firman Allah bermaksud.

‘ Dan pada hari penghakiman Tuhan akan himpunkan mereka semua, dan kemudian berkata, Wahai Jin (syaitan), sesungguhnya banyak mengelirukan seorang lelaki, kemudian berkata sahabat mereka dari lelaki, Wahai Tuhan kami, sesungguhnya kami telah mendapat sebahagian daripada keseronokan daripada pihak yang lain (jin) dan kita sampai kepada masa yang anda tentukan bagi kami (hari kiamat) ‘

“Allah berkata: ‘ itulah neraka tempat anda diam anda selamanya di dalamnya, melainkan Tuhan bermakna oleh yang (lain). Sesungguhnya engkau bijaksana lagi Doth Tuhan yang mengetahui. “

Surah Al An’aam ayat 128

Masalah saka berlaku apabila pemiliknya tidak mewarisi jin yang berkaitan sebelum kematiannya. Keadaan ini menyebabkan jin saka tidak lagi mempunyai seorang Nakhoda dan bebas merayau-rayau dan melakukan gangguan kepada orang lain. Jika saka ini telah mewarisi orang lain pula, pemilik baru mungkin tidak tahu syarat-syarat dan pantang beliau di dalam perjanjian yang dimeterai sehingga menyebabkan mereka mengabaikan terma-terma dan yang pantang beliau. Keadaan yang menyebabkan berkenaan Jin menjadi marah dan mula mencederakan pemiliknya serta lain-lain. Gangguan akan menyertai dalam jika sesuatu menggunakan barang-barang pemilik saka diserahkan atau dijual kepada orang lain.

Terdapat juga kes jin saka mewarisi seseorang itu membuang sampah pinak sebab ia perlu disampaikan kepada orang lain untuk tidak dapat ‘dipertahankan’ pemilik sahaja. Sebagai tambahan kepada keturunannya, saka juga dapat diwarisi kepada orang lain dan bukan sains hitam pengulas perlu mencari bahawa terdapat beberapa cara untuk mewarisi saka yang dimasukkan salah orang lain. Yang dengan cara itu boleh melemahkan atau menyebut seperti “anda adalah rakan saya terbaik di dunia dan akhirat”

Kaedah yang dijangka hanya menyerahkan saka berwasiat barang-barang tertentu seperti batu, keris lama, selain cincin azimat termasuk ayat Al-Quran yang Suci yang ditulis. Malah, seseorang yang mendapat rawatan daripada bomoh yang menggunakan bantuan jin juga akan mewarisi saka yang salah. Begitu juga dengan persilatan yang belajar pesilat songsang. Saka akan diturunkan kepada amalan mereka berkongsi bacaan atau tidak menggalakkan pantang tertentu jika melanggar, akan menjadikan pesilat gila isim itu.

Terdapat juga individu yang tidak sedar bahawa mereka telah telah diiringi oleh saka. Antara tanda-tanda bahawa diiringi semangat orang yang ia adalah perubahan dalam sikap untuk ganas, seperti derhaka, emosi terganggu dan sebagainya, bergantung kepada jenis Jin yang menemani mereka.

Menurut pengamal perubatan Islam, saka adalah antara gangguan makhluk-makhluk yang paling halus sering dirujuk kepada mereka berbanding dengan gangguan sihir dan santau. Walau bagaimanapun, berbanding dua yang lain gangguan itu, diubati saka paling sukar dan mengambil masa yang lama terutamanya kepada orang-orang yang kerana terlalu lama bersama jin yang terlibat.

Antara cara-cara menghapuskan semua sembuh atau pembaikan saka adalah syirik dan kepercayaan bahawa saka itu adalah keturunan. Manakala, tanpa apa-apa hasil dengan izin Allah SWT, saka mungkin tentang seseorang. Di samping itu, sunnah membaca ayat-ayat dari Al-Quran dan doa Nabi Muhammad yang Thabit untuk pesakit saka…

Credit : Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *