Kisah Misteri – Hantu-Hantu yang Malu

Van Jenazah

Tahun 2001. Aku baru grade. Diploma sains kesetiausahaan.. wallawei, susah nak mampus cari keje.  Last-last dapat jadik receptionist kat Timotel Hotel, Mersing. Tapi… Aku kene travel 1 jam dari rumah. ok jugak dapat keje, bapak aku dah jeling garang hari-hari mintak duit rokok.

Minggu pertama, ok. masuk minggu kedua, baru aku tau aku kene rolling shift.. yang paling syok tu, pergi pukul 3, balik pukul 11 malam. malam tu aku rembat balik, ade satu selekoh, kat kubur cine dekat driving school yang depan kubur kristian.. itu bende bergayut kat pokok yang berjuntaian atas jalan bergoyang-goyang ikut arah angin bertiup.. aku tak nak tengok, tunduk je bawak motor.. selsema mase tu, tapi dia punya bau busuk yang amat, macam lekat kat baju pulak hari lain pulak, kat konar lipat kubur cine jemaluang.. pukul 12 malam.. ade apek cine bawak bakul macam orang zaman dulu membijih lintas jalan..

Aku jalan je trus tada berenti hari lain jugak, kat kawasan lombong tinggal lepas jpj jemaluang… aku konar baring bawak laju, so tersuluhlah gerai jual Durian yang banyak kat situ.. satu gerai kat selekoh tu.. ade orang jual Durian..  pakai jubah hitam, lepas tu gantung ape ntah atas meja.. kat konar, aku tak tengok habis pun.. pulas habis terus takde tunggu lepas tu, aku dah goyang nak balik bile kene shift malam…. aku tunggu lori-lori besar lalu yang pegi je.. ikut blakang lori je. tapi kekadang dorang pulak berenti mengeteh kat jemaluang. terpakse tunggu lagi lori lain.

Mase tu aku naik  motor pakai tong kat blakang, satu hari tu terlanggar lobang kat lombong tinggal jalan jemaluang.. tercabut tong aku tengah jalan.. besok pegi keje jumpe tengah jalan baru aku ambik. tak brani aku berenti pungut malam tu. cubaan nampak sikit-sikit tu bleh tahan lagi.. yang tak tahan tu, tibe laa satu malam; nak dekat pukul 1 aku tunggu lori lalu malam tu, ingat nak saing.. tapi malam tu pulak.. macamane laa takde lori lalu. aku nekad redah je..

Sampai kg seri pantai.. aku ikut satu van putih.. buruk sangat van tu.. tapi sebab dia slow, aku pun follow laa.. lame follow sampai jalan kem iskandar.. aku tak tahan.. dah lah slow.. bau busuk macam van ikan pun ade. aku pun potong laa pasal dah konfiden bandar jemaluang dah tak jauh lagi dari situ.. tibe-tibe.. wallawei.. nampak tulisan jawi kat tepi van tu, aku jeling je.. berderau darah.. “Van Jenazah!” terus aku hembat sampai habis throttle.. aku yakin sangat van buruk tu tak bleh kejar punye sampai jemaluang mule-mule aku ingat nak tunggu lori.. tapi aku takut van tu pulak sampai lagi aku terus je laa pecut.. sume dah ok dah mase tu.. takut aku pun dah hilang bile sampai jalan sg ambat.. pasal dah dekat dengan rumah.

Mase aku turun bukit, kat depan balai polis sg ambat tu… tibe-tibe… sreeetttttttt… aku break sampai tekan sambil berdiri.. van jenazah tu dah ade depan aku!! dah lah slow, bile mase dia potong ntah aku tak tau.. chelake betul laa aku nak potong balik aku dah takut.. pas tu aku trus pusing balik sampai depan balai polis sg ambat. aku duduk depan pagar balai, telepon bapak aku suruh ambik. orang tua tu jugak datang ambik, aku balik saing dengan dia. lepas tu terus aku tak datang keje. serik. cukup 3 bulan aku keje, lain-lain bende nampak sikit- sikittakpe.. tapi yang ni aku tak boleh blah

 

Credit : Sumber

Kisah Misteri – Hantu-Hantu yang Malu | admin | 4.5