Kisah Misteri – Kondomanium

cerpen.info (9)

Kisah Misteri Kondomanium Kelana Jaya

Pada minggu lepas ilah tido kat umah kawan ilah kat kelana jaya, sebab ada hal sikit.. Dia sewa kat condo di kelana jaya dekat ngan giant lama.. Kawan ilah sewa bilik yang berhampiran ngan dapur, dan tingkapnya (sliding window) kalau bukak leh nampak dapur ngan tempat sidai baju dan dekat ngan tempat sidai baju tu ader ruang kecil tenpat buang sampah, Tapi ader pintu berkunci dari dalam, dimana kalau nak buang sampai, just letak kat situ.. Dan esok pagi pihak maintenance akan ambil melalui pintu sampah diluar umah.

Pada malam tu.. Kami berbual sampai lewat malam siap tutup lampu bilik, dan hanya bukak lampu tidur jer.. Masa tengah berbual tu, kami dengar macam ada orang buka pintu sampah.. Time nie kami ok lagi sebab kami fikir mungkin tu kawan serumah kawan ilah kat bilik depan.. Selepas tu.. Kami dengar bunyi orang meyelongkar kat dapur, macam cari sesuatu.. ilah nagan kawan ilah dah pandang sesama sendiri bunyi tersebut makin lama makin kuat siap berlaga-laga pinggan mangkuk “Eh..! lain macam jer bunyi kat dapur..” ujar ilah kat kawan ilah.. Yang kawan ilah lak muka dia dah lain macam

Ilah pun bangun nak gi kat tingkap sebab nak tengok sapa kat dapor.. Tetiba kawan ilah tarik tangan ilah sambil wat signal tangan kat bibir dia sruh ilah senyap.. Pas tu dia bisik kat ilah, “Ilah jangan tengoklah ntah apa tah kat dapor tu kita dok diam jerk kat sini” pujuk kawan ilah sambil peluk tangan ilah.. Yang ilah dah rasa lain macam jer.. Biler tengok muka kawan ilah terketar.. Pas tu dia bisik kat ilah.. “Sebenarnya aku selalu gak dengar bunyi orang kat dapor time-time macam nie.. Sebab tu tingkap tu .. Aku tak pernah bukak” jelas kawan ilah.. Tetiba bunyik kat dapor berhenti, dan kami dengar bunyik gelang kaki perempuan dari arah dapur terus ke ruang tamu.. Kebetulan masa nie pintu bilik kami tak tertutup rapat.. Hanya terkuak sedikit sahaja..! Bunyi gelang kaki semakin lama semakin menghampiri pintu bilik kami.. Kawan ilah dah pucat.. ilah lak dah naik bulu roma kat belakang tengkuk.. Aduih!.. Tak leh jadi nih.. Tanpa buang mase cepat-cepat ilah tutup pintu bilik tu dan kunci.

Bunyik gelang kaki tu tetiba terhenti serentak bila ilah menekan punat tombol pintu, dan time nie ilah bersandar kat pintu tu.. Bila bunyi gelang tu berhenti.. Cepat-cepat ilah tonggeng sebab, nak tengok kalau-kalau leh nampak kaki ker apa.. Tengah dok tonggeng tu tetiba tombol pintu bergoncang.. Macam orang nak masuk.. Terkejut kawan ilah dah menjerit halus.. Siap tutup mulut lagi dan start menangis.. “Ya-Allah” menyesal gak ilah sebab tido kat sini, Cepat-cepat ilah gi kat dia, dan suruh dia bacer apa yang patut.. ilah tengok dia tul-tul gabra.. Last-last ilah suruh dia ikut baca ayatul kursi ngan ilah.. Time nie ilah peluk dia dan baca ayatul kursi sama-sama ngan dia.. Sambil ilah picit kedua belah dibahagian bawah ibu jari dia Kali yang ketiga kami habis baca ayatul kursi.. Alhamdullilah.. Tombol pintu bilik kami tak bergegar lagi.

Kemudian tanpa disangka.. Bunyi gelang kaki tu berbunyi kembali.. Tapi dari ruang tamu menuju ke arah dapor.. Aduih.. Janganlah tetiba dia melekap kat tingkap nie lak.. Kawan ilah dah pejam mata sambil peluk ilah, cepat-cepat ilah bacer pendinding.. ilah bacer berulang-ulang kali.. Sebanyak 33 kali dan tekan ibu jari kaki ilah kelantai.. Manakala ibu jari jari ilah masukkan kedalam gengaman.. Time nie ilah tul tawakal.

Tetiba kami berdua dengar bunyi pintu besi kat tempat ruang sampah dihempas dengan kuat, dan bunyi hembusan angina.. Hmmm macam nie bunyiknay ok.. Kalau korang dok dalam bangunan dan time nie ader ujan ributt kat luar.. Pas tu ader angin melanggar dinding bangunan.. Dia ader kelurkan bunyikkan aaaaa macamnielah.. Cuma lagi sayuuuuuuuu lagi.

Bila pagi.. Kami berdua gi dapor, dan tengok pintu besi sampah tu ada kopak ker aper.. Sebab bunyi hentaman yang kami dengar malam tadi kuat tul.. Hmmmm.. Terkejut kami berdua.. Sebab pintu besi tu dalam keadaan elok dan siap berkunci lagi.. Pagi tu juga kawan ilah bercerita yang dia memang selalu dengar orang selongkar dapur tapi dia membungkam jer, dan ader kalanya kena tindih.. Tapi malam tadi kira gangguan paling klimaks lah Lepas tu.

Kami bertanya ngan housemate kawan ilah aaaa sorang budak Brunei.. Manakala lagi tiga orang sabah, dan kesemuannya budak student UNITAR.. Biler kitaorang bukak citer, barulah dorang bukak citer.. Housemate kawan ilah cerita yang dorang selalu dengar orang masuk bilik air tengah-tengah malam.. Pastu bunyi air pancut langgar dinding bilik air cam ader orang mandi, lama lak tu dan salah sorang daripada mereka nak guna bilik air sebab nak buang kecil.. Siap tunggu dalam bilik.. Last-last tak tahan tunggu keluarlah dari bilik.. Sebab nak sound orang kat dalam bilik air suruh keluar.. Biler kuar tengok bilik air tu gelapppp jer dan terus dia masuk bilik tak jadi buang air kecil… Dorang juga citer.. Adakalanya ader orang ketuk pintu bilik dorang tengah malam sebanyak tiga kali jerila bukak pintu takder orang tapi macam ader angina lalu, pastu siaplah memang kena tindih bila nak tido.

Ilah lak bila dengar takdernya, ilah nak tido kat umah tu lagi.. Siap sebelum keluar umah tu.. ilah dah bacer apa yang patut..pastu tepok pintu umah dorang (hu..hu..petua..dan doa abah kasi.. Biar bende kat umah tu tak ikut ilah)

Credit : Dunia Seram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *