Kisah misteri – Manusia Separuh Kelawar

Mothman (1)

Mothman adalah nama yang biasa digunakan untuk merujuk kepada sebuah misteri makhluk dengan ciri-ciri separuh manusia visi (manusia dewasa) dan separuh Kelawar (tetapi tidak batman atau Drakula), red-eyed, seluruh badan dilitupi oleh bulu hitam yang nipis, mempunyai sepasang kaki yang menyerupai manusia, tetapi telah tiada tangan, organ yang digantikan oleh sepasang lebar sayap seperti kelawar. Mothman juga sering digambarkan mempunyai leher tiada, jadi ibu kepala dan terus menyambung.

Sesungguhnya di antara laporan pasukan petugas di atas berdasarkan keputusan beberapa saksi mata yang mendakwa telah melihat makhluk ini.

Nama Mothman sendiri mula muncul dan menarik dibincangkan oleh masyarakat Amerika Syarikat Romantik yang bermula pada tahun 1966, di mana pada masa itu satu gerombolan remaja yang bercuti di satu kawasan di pedasaan di pinggir bandar Sacramento, dikatakan telah dikagetkan dengan kehadiran teres bumbung bertenggek makhluk makhluk yang menyeramkan telah tua tidak berpenghuni ketika itu parti unggun api mereka.

Menurut kesaksiannya, bentuk makhluk ini amat menakutkan dan agak ditempatnya. Walupun nampak dalam samar-samar, kita memahami bahawa makhluk bukanlah Rajah manusia atau kelawar. Matanya mengeluarkan warna merah bercahaya, seolah-olah tengah-tengah menunjukkan rasa tidak suka kehadiran remaja berkenaan dengan ia.

Di antara anak-anak mereka semasa remaja telah meneroka kepada lelaki itu, membawa obor dan arang batu sesetengah mereka mendekati beliau. Mereka cuba untuk mengusir makhluk melalui melamparkan arang batu kearahnya beberapa buah-buahan, dan beberapa ketika kemudian, makhluk telah dikeluarkan dengan suara lantang sebelum mereka terbang untuk meninggalkan mereka.

Clendin, West Virginia 12 November 1967, lima orang pekerja lelaki yang bersedia kubur di tanah perkuburan tempatan juga adalah dikagetkan dengan kehadiran makhluk. Mereka melihat borang gelap-badan manusia dan mempunyai sayap, datang daripada pokok dan kemudian Terbang betul-betul diluluskan ke atas mereka.

Pada November 15, 1985 waktu malam, dua Pengantin pasangan muda, Roger dan Linda Scarberry dan Steve dan Mary Mallette, telah bersama-sama mengenadarai sebuah kereta merentasi satu bekas kilang TNT peninggalan Perang Dunia II, mereka dapat melihat sinar sinar merah sedikit antara diareal belukar sekitar kilang.

Kerana sikap ingin tahu, seketika kemudian mereka berhenti Kereta, dan melihat kepada cahaya-alang-alang-alang-alang pelik itu. Tetapi dengan serta-merta mereka gaduh, ia ternyata bahawa sinar-sinar adalah beberapa pasang mata sesetengah makhluk keluar dari semak.

Roger bercakap, kira-kira tiga merah besar eyed aneh dengan ketinggian purata seorang manusia dewasa dan mempunyai sayap keluar dari semak kemudian berjalan ke kereta mereka. Tanpa berfikir lagi, Roger kemudian hits pedal gas keretanya dan dibawa off keretanya jauh dari tempat itu.

Sebelum peristiwa-peristiwa yang dialami oleh sesetengah pasangan ini, sesungguhnya relic kilang TNT dalam bekas, penduduk tempatan sering mencari beberapa gambar pelik yang sering muncul ketika waktu petang. Mereka biasanya lembut Pasir detik-detik yang mengelilingi beberapa cerobong kilang, kemudian pergi.

Mothman (2)

Mungkin Tempahan menakutkan cerita-cerita yang dialami oleh Raymond Wamsley. Pada pertengahan tahun 1993 dengan masa lalu, di mana kejadian itu berlaku adalah relic sangat menyeramkan dikediamannya di Virginia.

Diriwayatkan, satu malam beliau melihat sepasang rasuk Lampu merah bercahaya di atas Sebatang pokok yang tumbuh dipekarangannya. Untuk seketika dia berfikir sambil terus untuk melihat sinar dari belakang tingkap dalam Bilik gelap. Dalam fikirannya, dia bertanya, Adakah sinar sinar-the neraka?

Tetapi detik-detik kemudian dia terkejut, mungkin tidak dapat mempercayainya. Ternyata bahawa sinar sebenarnya sepasang mata dari makhluk yang bersayap pelik beberapa ketika yang lalu telah di atas pokok dan kemudian Terbang turun dipekarangnya betul. Dengan separuh daripada kekufuran, beliau menyaksikan satu makhluk pelik yang bersayap tengah makan dengan anjing dengan beringas. Sejurus selepas itu, makhluk Terbang pekarangnnya kiri dengan meninggalkan tinggalan mayat anjing yang telah dia makan.

Sehingga masa ini cerita-cerita tentang kehadiran Mothman masih kekal, malah di beberapa negara luar Amerika Syarikat adalah Mothman yang dikhabarkan juga sering muncul. Lebih awal pada tahun 1997, kisah haiwan Mothman di United Kingdom dan Amerika Syarikat juga mempunyai suara.

Dari berturut-turut Cryptozoology makhluk makhluk dunia, Mothman mungkin menjadi salah satu yang tidak boleh dijelaskan secara saintifik dan secara logiknya sedikit pemikiran tentang menggambarkan badannya yang dirasai sangat janggal. Walau bagaimanapun, ramai orang melihat Mothman sebagai stealth dan banyak dikaitkan dengan amalan sesetengah seni gelap.

Credit : Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *