Kisah Seram – Pelajar Sesat Ketika Merentas Desa

Pelajar Sesat Ketika Merentas Desa
Aktiviti merentas desa antara salah satu aktiviti tahunan yang seringkali diadakan oleh pihak sekolah. Ia merupakan satu peluang yang diberikan kepada para pelajar menunjukkan kebolehan berlari dalam satu jarak jauh yang ditentukan. Kisahbest.my percaya boleh dikatakan semua pernah menyertai aktiviti merentas desa bukan? Namun pernahkah anda berhadapan dengan masalah jalan sesat? Terdapat satu kisah di mana seorang pelajar lelaki yang menyertai aktiviti merentas desa dipercayai hilang dan sesat.

Nasrul berlari beriringan bersama rakannya Alif. Manakala rakan-rekan yang lain ada yang sudah melepasi mereka berdua. Ada juga sebahagian lagi masih tertinggal jauh dibelakang. Begitulah pada setiap tahun pihak sekolah akan mengadakan program merentas desa bagi pelajar-pelajar di sekolah menengah tersebut..

Ketika sampai di satu lorong kecil Nasrul tiba-tiba terpandang sebuah kedai menjual minuman. Dia yang sudah kehausan terus saja menuju ke kedai tersebut. Walaupun ada terbit rasa pelik pada dirinya kerana kedai itu tidak pernah dilihat sebelum ini tapi nasrul sudah tidak peduli lagi, tekak nya sudah kering ditambah dengan cuaca yg sangat ganas ketika itu.. Rakannya Alif sudah jauh kehadapan. Dipanggil Alif berkali-kali tapi Alif tidak mendengar panggilan darinya.

Nasrul meneguk air durian belanda yang dibelinya.. seketika kemudian Nasrul terpandang seorang gadis dan seorang budak sedang belari lari anak. Diperhatikan betul-betul. Mungkin mereka salah seorang dari rakan nya.. Tapi anehnya kenapa ada budak kecil disamping gadis itu.. kerana perasaan ingin tahu, Nasrul terus mengejar gadis tersebut.. Tapi yang peliknya semakin dikejar, gadis itu semakin jauh kehadapan.. Dia yang sudah kepenatan terus membatalkan niatnya, nafasnya tercungap-cungap kepenatan.

Nasrul melihat sekeliling.. dia terkejut, tempat itu begitu asing baginya. Ada penempatan beberapa rumah penduduk disitu. tidak pernah pula dia tahu sebelum ini.. Memandangkan hari semakin petang dan dia yang sudah tersesat, Nasrul memutuskan untuk meminta bantuan kepada salah seorang penduduk disitu.

Nasrul terpandang seorang pakcik sedang menyapu sampah di halaman sebuah rumah disitu. Nasrul memberi salam dan kemudian berjabat tangan dengan pakcik itu.. tanpa ditanya Nasrul terus menceritakan segalanya dan meminta bantuan kepada pakcik tersebut supaya menghantar dia ke jalan keluar dari kampung itu, tetapi orang tua itu hanya mendiamkan diri, setelah ditanya beberapa kali barulah pakcik itu mencadangkan supaya Nasrul tinggal semalam dirumahnya.. Tapi Nasrul menolak dan bersungguh-sungguh supaya pacik itu menghantarnya pulang ke sekolah.. pacik tersebut hanya mendiamkan diri tanpa berkata apa-apa, Nasrul semakin pelik dengan riaksi pakcik itu terhadapnya.

Di sekolah sudah mula kecoh atas kehilangan nasrul. Alif rakan baik Nasrul disoal siasat oleh guru besar. Setahu Alif rakanya itu tiba-tiba hilang, puas juga Alif bertanya pada rakan-rekan yang lain. tapi hampa. Guru besar mengarahkan guru-guru yang lain untuk mencari Nasrul.. dan kehilangan Nasrul telah dikabarkan kepada ibu bapanya..

Cikgu Ahmad yang sedang bersiap-siap untuk gerakan mencari, tiba-tiba terpandang Nasrul di tepi jalan besar dihadapan sekolah.. Dia bergegas mendapatkan nasrul. Dilihatnya Nasrul sedang berbual-bual dengan seseorang. Pelik, tidak pula dia nampak orang lain kecuali nasrul keseorangan disitu.. Cikgu Ahmad menepuk bahu Nasrul, Dia semakin hairan dan terkejut melihat keadaan baju yg dipakai nasrul yg penuh dengan lumpur… Nasrul yang terpingga-pinga dengan wajah yang pucat terus dibawa berjumpa dengan guru besar oleh cikgu Ahmad, Nasrul menceritakan segala apa yg berlaku kepada Guru Besar. Rakan-rekan yg lain juga turut mendengar.. Guru besar hanya menggeleng-gelengkan kepala, pelik!! sudah 3 kali terjadi pelajar sesat ketika merentas desa. Dan mereka sesat ditempat yang sama.

Nasrul yang dalam keadaan tidak bertenaga tiba-tiba pengsan.. Keadaan menjadi cemas.. Nasrul diangkat dan dibaringkan diatas meja sekolah.. Cikgu Ahmad merenjiskan air dimuka Nasrul.. Akhirnya Nasrul tersedar tapi Nasrul tiba-tiba muntah.. Apa yang pelik muntahnya mengeluarkan daun-daun berwarna hijau dan terdapat duri-duri halus.. Seorang Ustaz disitu membaca apa yg patut, dan akhirnya Nasrul kembali segar dan Nasrul dibawa pulang kerumahnya..

Selepas dari kejadian itu Nasrul sering melihat kelibat seorang gadis dan seorang budak sering bermain dikawasan rumahnya, sehinggalah Nasrul berjumpa dengan seorang pakar perubatan Islam, menurut pakar tersebut ada sesuatu yang ingin berdamping dengannya.. siapa dia, sampai sekarang masih lagi menjadi misteri.

Credit Sumber : Nasir Hamzah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *