Kisah Seram – Di Semunyikan oleh Hantu

Petir berdentum, kilat menyabung. Tiba-tiba emak bersuara, “kau ingat tak dulu aku bantai kau pasal bawak adik-adik kau duduk atas pokok?” Hish dia bukak citer pulak. Teringat masa zaman kanak-kanak. Saya suka tido kat tree house saya membina kat...

Cerita Hantu – Playground

Kisah kali ni tentang playground berdekatan rumah aku.. 4 tahun lepas kejadiaan ini berlaku dan sehingga kini masih segar di ingatanku. sebab kejadian ini juga la aku dan adik beradikku yang lain dilarang bermain disana oleh ayahku.. Takut-takut kami...

Kisah Seram – Hotel

Cite ni kene mase bulan lepas.. “kire-kire baru gak la” agak menakutkan gak la sebab citer betul, kitorang sampai takut mase pergi bercuti tuh.. Cerite panjang sikit ye.. Ajad ngan family ajad pergi bercuti kat Peneng alang-alang nak pergi...

Kisah Seram – Berbasikal ke Kubur Kassim

Nama saya Haikal. Kisah saya ini berlaku sewaktu saya dan rakan-rakan dari ITE telah berbasikal. Kisah ini berlaku lebih kurang enam bulan yang lalu. Kami berbasikal seramai sebelas orang dan dalam kumpulan itu hanya ada seorang rakan perempuan. Niat...

Cerita Seram – Hantu Polong Mengganggu Suzi

Kisah ini adalah kisah benar yang berlaku pada rakan penulis sendiri. Ianya diceritakan sendiri oleh rakan penulis. Berlaku pada tahun 2001. Kisahnya bermula di mana rakan penulis (Suzi) adalah tergolong dalam keluarga bisnes yang berjaya . Bapanya seorang usahawan...

Kisah Seram – Jenazah Pulang Ke Rumah

Kisah ini terjadi pada akhir tahun 1990an di sebuah kampung di Selangor. Kisah ini diceritakan semula oleh rakan penulis kepada penulis untuk dijadikan iktibar. Yusuf (bukan nama sebenar) dan Maryam (bukan nama sebenar) tinggal di sebuah kampung yang aman...

Kisah Hantu – Siapa Yang Aku Tegur Tadi?

Masa kejadian, aku nak hantar kak aku ke bus stop. Masa tu kak aku kena kerja shift pagi. Oleh kerana nak ke tempat kerja mengambil masa lebih kurang 1 setengah jam, kak aku terpaksa keluar awal. Bas kilang akan...

Kisah Seram – Kak Lang

Kak Lang hampir diculik Dalam sekitar tahun 1980-1996, Mak dengan abah membela lembu bagi menampung ekonomi keluarga. Anak ramai, 7 orang semuanya. Dah la ramai yang bersekolah lagi. Setiap kali nak start musim sekolah tahun baru je, mesti mak...

Ragam Hantu Kalimantan Timur

Kalimantan Timur adalah sebuah kawasan yang berpenduduk sangat sedikit dari daerah pulau pulau lain di Indonesia. Tentu daratan ini memiliki hutan yang sangat luas. Dalam sebuah desa atau dusun ada yang hanya berpenduduk paling banyak dua puluh jiwa. Walau...

Kisah Seram – Diganggu Roh

Tentera Jepun Diganggu Roh Ketika ditawarkan memasuki sekolah berasrama penuh, hati Zaliah sudah berbunga bunga. Seronoknya tidak dapat diluahkan dengan kata kata. Sudah lama dia menyimpan hasrat untuk memasuki asrama dan belajar berdikari si rantau orang. Hari pertama masuk...